1735. ​Az utolsó nagy boszorkányüldözési hullám Magyarországra is elér. Az esztergomi pékmester tizenöt éves lánya, Sárosi Felícia végignézi, ahogy szeretett nagynénjét meghurcolják, majd kivégzik. Halála előtt a szép Sárosi Kata súlyos titkot bíz a lányra… a boszorkányok örökségét. 
A Sárosi család Esztergomról Budára költözik egy új élet reményében, ahol Felícia -hátrahagyva szerelmét – csodás és rémséges kalandok sorát éli át: kuruzslást tanul a Gellért-hegy titokzatos boszorkányától, férjével kis kávéházat nyit Bécsben, majd javasasszonyként Mária Terézia bizalmasa lesz. 
Közben zajlik a háború az osztrák örökségért, ami Prága felszabadításával és Mária Terézia cseh királynővé koronázásával sem ér véget, és Felícia kötelességének érzi, hogy a maga eszközeivel segíteni próbáljon a szenvedőkön – még akkor is, ha emiatt gyanúba keveredik, és a királynővel lassan kialakuló barátságát is kis híján elveszíti…

 

Még nem olvastam Fábián Jankától, mert a történelmi regényekre nem annyira szándékozok időt tölteni, de ennek a témája (a boszorkányság és ezzel összefüggésben a nők elleni támadások) érdekelt. A második részére már pályázom is, mert nagyon olvashatónak találtam a történetet. Szerencsére az első pár oldalon átverekedve magam már túl idegölő, hátborzongató részekbe nem botlottam. Bár a boszorkányüldözés így is kiverte nálam a biztosítékot és a nők kínzása, koholt vádak alapján, alaposan feldühített. Ezen túllépve vagy folytatva a regényt, azért aranyos kis történet kerekedett Felícia romantikus-regényes életéből. 

Ami a moly-on is vitát váltott ki és amit én is fel tudok róni a könyvnek, az a sok ismétlés. Engem annyira nem zavart, mert könyvtári könyv volt és nem saját, így belefért, hogy ismétléseket olvasok sorban. De kicsit úgy éreztem néha, mintha gyenge felfogású olvasó lennék. Pedig nem! És abban az esetben is simán vissza lehet lapozni. Szóval egy szerkesztés, pici változtatás belefért volna, hogy imponálóbb legyen a kötet, ha már eljut a nyomdáig. Bár az is benne van - nyilván - a pakliban ilyenkor, hogy egy bejáratott, sikeres névvel bármit el lehet adni egy idő után. Bagatell a távolabbi rátekintés.

 

Szerző: 76.andi  2018.01.15. 13:15 Szólj hozzá!

Címkék: magyar regény történelmi

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoterem.blog.hu/api/trackback/id/tr1613577055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása