Nem most volt, mikor az Eat, pray, love c. írását olvastam. A folytatáshoz úgy látszik több időt kellett hagynom.

A Hűség a szerelem folytatását és azon is belül egy nagy téma boncolgatását próbálja ábrázolni. Liz és Felipé kényelmesen éldegélnek, utazgatnak, míg egy napon szembe nem kerülnek a külföldiek kontra bevándorlási hivatal problémakörével. Vagyis Felipét kitiltják Amerikából. Hacsak... hacsak nem házasodnak össze Liz-zel. Ami egyrészt kemény dió, mert egyikük sem akart második házasságot. Másrészt ki kell várniuk, amíg a kormány és a hivatalok bárminemű döntést hoznak irányukban. A döntésük hamar megszületik és mialatt a papírokra várnak Liz kutatásba kezd.

A Hűség tehát a házasságról szól. Némi történelmi áttekintés, némi filozofálgatás, gyötrődések, kérdések körbejárása. Kutatás, tanulmányok, pro és kontra érvek. Vajon idejétmúlt a házasság vagy megállja még a helyét a huszonegyedik században is?  Van létjogosultsága, van értelme? Fontosak a hagyományai, a ceremóniái? Lehet bízni benne, jó még valamire? Üres formaság vagy van jogalapja és realitása. Jelent egyáltalán valamit még ma - a sokasodó válások számát ismerve - egy jóban rosszban, egészségben, betegségben holtomiglan-holtodiglan fogadalom? 

Milyen volt a házasság a vallások előtt és hogyan változott a kereszténységgel?

Témakörét tekintve a háromszázharminc oldal nem átfogó mű a házasság hagyományairól és történetéről, de nem egy rossz írás, ha valaki nagyon házasságpárti vagy éppen, házasságellenes. Elgondolkodtató és számot vethetünk azzal, bármelyik tábort is gyarapítjuk, hogy mik a mi indokaink mellette, esetleg ellene. Miért is fontos, vagy ellenkezőleg miért tiltakozunk annyira a házasság ellen? Mik az érveink és mozgatórugóink. Mi az, ami befolyásol és alakítja  a témáról alkotott véleményünket. 

Tekintettel Elizabeth Gilbert állampolgárságára, a könyv eléggé amerikai. Elfogultságát, stílusát, témához való hozzáállását tekintve, de azért olvasható. Gondolatindítónak mindenképpen hasznos.

Szerző: 76.andi  2013.12.25. 14:35 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoterem.blog.hu/api/trackback/id/tr445708124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása