"Alex Rechtnek és különleges nyomozócsoportjának két ügye is akad egyszerre. Stockholm külvárosában halálra gázolnak egy férfit, akit a hatóságok képtelenek azonosítani. A boncolás alapján egyértelmű, hogy szándékosan ütötték el. A tettes és az indíték ismeretlen. Ezzel egy időben holtan találnak egy lelkészt és a feleségét. Felmerül, hogy a férfi esetleg nem tudta elviselni lánya halálának hírét, s ezért lőtte agyon a feleségét, majd lett öngyilkos. A házaspár ismerősei ezt teljes képtelenségnek tartják. A nyomozás során kiderül, hogy a lelkész menekülteket bújtatott vidéki nyaralójuk pincéjében. Ali Irakból menekült Svédországba. A titokzatos szervezet, amely átcsempészte őt a határon, érdekes ajánlatot tesz neki. A fizetségnek csak egy részét kell pénzben törlesztenie, feltéve, ha vállal egy kis szívességet."

Vissza a krimikhez.

Ez egy régebbi regény, de aktuális még, a menekültkérdés kriminális vonalát pedzegeti. Lassan csordogál a történet. Kicsit meg is lepődtem a tempóján. De így volt idő részletesebben megismerni a  szereplőket (mivel menet közben jöttem rá, hogy ez már egy sorozat második része és az elsővel nem találkoztam). Néha meglepődtem, hogy egy nyomozás, ahol gyakran percek számítanak egy-egy nyom eltüntetésével kapcsolatban, egy-egy további rossz lépés megakadályozása miatt, haladhat ilyen lassan. Megbeszélések, teóriák felállítása, kihallgatások, törvények, jogszerűségek betartása. De, hát ez a való élet! Nem a "rántsukelőapisztolytéslőjjünkmindenreamimozog" stílus. 

Úgyhogy jó volt.Hús-vér emberek szerepeltek benne, minden jó-rossz tulajdonságukkal, érzésükkel, gondolatukkal. Ettől nagyon valóságos lett az egész.

 

Szerző: 76.andi  2016.08.18. 10:17 Szólj hozzá!

Címkék: krimi skandináv

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoterem.blog.hu/api/trackback/id/tr3010424110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása